2012. november 20., kedd

Középület - Zarándok kápolna


A negyedik tervezés félévnek része volt egy tíz órás helyben tervezett feladat is. A funkció zarándok kápolna volt, a tervezési terület egy félig fiktív félig valós helyszín a Mecsekben. A kápolna telepítése a terület közepén történt meg, két okból.
Az egyik a zarándokok fölé magasodó tömeg, így szimbolizálva a felettük álló erőt, másrészt itt a legnagyobb egybefüggő felület a terepben a legkisebb lejtéssel, ami lehetővé teszi 50000 zarándok egyidejű itt tartózkodását.
Tömegalakításában és anyaghasználatában fontos volt az emberek kisebb rendűségének megjelenítése. Az egyszerű forma és látszó beton anyaghasználat lehetővé teszi, hogy semmi ne vonja el a hívők figyelmét az utuk kereséséről. A tömeg hátuljának kialakítása lehetővé teszi egyszerre több ezer zarándok tisztelet le rovását, míg bent zajlik a mise.
A fény is fontos szerepet kapott a belsőterekben. Keletre tájolt oltár mögött egy kereszt van a tömegbe vésve, ami a mögötte lévő tető miatt szórt fényt enged be, míg a tömeg tetején teljes hosszában végigfutó sáv éles fénnyel tereli a hívő tekintetét az oltár felé.
A belső térben is az egyszerűség volt a fő szempont így is az ott lét céljára fektetve a hangsúlyt.



eredeti méretű képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése